Seszen
Liczba postów: 9
Od: 19.03.2017
26 marzec 2013 o 13:20
W myśl rozprządzenia MBP z 11 września 2012 odpady wytwarzane w procesach biologicznego przetwarzania po spełnieniu określonych wymagań klasyfikuje się jako "stabilizat", który możemy następnie przesiać i otrzymać 19 05 03 oraz 19 05 01. Czy jeśli klasyfikujemy biologiczne przetwarzanie jako obróbkę biologiczną to możemy jedynie wykorzystać 19 05 03 w sposób przewidziany w rozporzadzeniu w sprawie odzysku lub unieszkodliwiania odpadów poza instalacjami i urządzeniami? Czy możemy skorzystać z rozporządzenia w sprawie odzysku R10 (skoro mamy obróbke biologiczną a nie materiał po procesie kompostowania o którym mowa w tym rozporządzeniu)?
Karol
Liczba postów: 63
29 marzec 2013 o 15:31
Czy dobrze, rozumiem, że chodzi o to, aby ten kod 19 05 03 móc wykorzystywać również zgodnie z rozporządzeniem w sprawie R10, a problem ma polegać na tym, że tam dopuszczono zastosowanie tego kodu, ale w przypadku gdy pochodzi z kompostowania, a rozporządznie MBP sugeruje że to biologiczne przetwarzanie ?
Seszen
Liczba postów: 9
02 kwiecień 2013 o 08:57
Dokładnie to miałam na myśli.
Powstaje pytanie, na co się nastawiać? Na składowanie stabilizatu (wymagania spełnia) czy przesiewać i oddawać do rekultywacji na zamknięte składowiska? Posiadamy własne składowisko ale jest podczas eksploatacji więc z rozporządzenia w sprawie odzysku i eksploatacji odpadów poza instalacjami i urządzeniami nie możemy skorzystać. Więc jak zagospodarować 19 05 03?
Karol
Liczba postów: 63
02 kwiecień 2013 o 10:06
Czyli zakładamy, że 19 05 03 to odpad po procesie biologicznego przetwarzania, ale równocześnie można stwierdzić że proces u Państwa to po prostu kompostowanie. Moim zdaniem kompostowanie to nic innego jak to tylko trochę węższe określenie procesów biologicznych, na zasadzie:
każde kompostowanie to proces biologicznego przetwarzania, ale nie każde biologiczne przetwarzanie to kompostowanie
To że rozporządzenie MBP nie wymienia wprost kompostowania to zrozumiałe bo jest to właśnie węższe określenie, są inne niż kompostowanie metody biologiczne.
Potwierdzający moje rozumowanie co do definicji zapis można znaleźć np. w ustawie o odpadach art. 18, ust. 4:
Przez recykling rozumie się także recykling organiczny polegający na obróbce tlenowej, w tym kompostowaniu, lub obróbce beztlenowej odpadów, które ulegają rozkładowi biologicznemu w kontrolowanych warunkach przy wykorzystaniu mikroorganizmów, w wyniku której powstaje materia organiczna lub metan; składowanie na składowisku odpadów nie jest traktowane jako recykling organiczny.
Mam nadzieję, że coś pomogłem. Osobną sprawą jest, że nasze dywagację to jedno, najlepiej zorientować się w urzędzie, który jest kompetentny w tej sprawie lub np. wystąpić o interpretację przepisów - najlepiej do ministerstwa do dep. gosp. odpadami.