Dokumenty DPO I DPR
Założony przez GOŚĆ 26 styczeń 2017 o 15:57Gość
27 październik 2022 o 10:18
Witam,
Mam pytanie, czy jako przedsiębiorca, który przyjął do recyklingu odpady (150102) od osób fizycznych, czyli bez KPO, mogę na te odpady wystawić dokument DPR?
Jeśli tak to pole dot. numeru KPO zostawiam puste, czy piszę, że to przekazanie od os.fiz.?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Gość
03 listopad 2022 o 15:49
Czy jeśli wniosek o dokument DPR wpłynął 31 października, to jesteśmy zobowiązani wystawić DPR? W ustawie jest, że w terminie do 30 dni jest obowiązek wystawienia dokumentu, a co jeśli w tym przypadku 30 dzień wypadł w niedzielę i wniosek jest z datą 31 dnia miesiąca?
Groot
Liczba postów: 21
Od: 07.09.2022
04 listopad 2022 o 09:40
napisał:
Czy jeśli wniosek o dokument DPR wpłynął 31 października, to jesteśmy zobowiązani wystawić DPR? W ustawie jest, że w terminie do 30 dni jest obowiązek wystawienia dokumentu, a co jeśli w tym przypadku 30 dzień wypadł w niedzielę i wniosek jest z datą 31 dnia miesiąca?
Gość
15 listopad 2022 o 13:09
napisał:
Gość
12 styczeń 2023 o 10:43
Witam,
mam 2 oddziały.
Firma przekazuje do mnie odpad do oddziału X i wnioskuje o DPR. Czy mogę wnioskować do mojego recyklara o DPR na podstawie przekazania z oddziału Y
Gość
19 maj 2023 o 13:47
Witam
Jesteśmy firmą, która przetwarza odpady 150102. Chcemy rozpocząć współpracę z firmą, która nam te odpady będzie dostarczać, ale będą potrzebować od nas DPR. Z tego co wiem, aby taki dokument móc wystawić trzeba przejść audyt. Gdzie mogę znaleźć namiary na audytora w województwie opolski, dolnośląskim lub najbliższym?
Gość
19 maj 2023 o 15:02
Co zakład przetwarzania odpadów 150102 musi zrobić aby móc wystawiać DPR?
Kinga11
Liczba postów: 76
Od: 23.06.2022
22 maj 2023 o 08:22
napisał:
Witam
Jesteśmy firmą, która przetwarza odpady 150102. Chcemy rozpocząć współpracę z firmą, która nam te odpady będzie dostarczać, ale będą potrzebować od nas DPR. Z tego co wiem, aby taki dokument móc wystawić trzeba przejść audyt. Gdzie mogę znaleźć namiary na audytora w województwie opolski, dolnośląskim lub najbliższym?
Gość
22 maj 2023 o 09:15
napisał:
Czyli w tym momencie mogę wystawiać DPR, a po roku przejść audyt? A co się dzieje w momencie kiedy wystawię DPR i nie przejdę audytu? Przetwarzamy odpady, które po R3 tracą status odpadu więc nie powinno być problemów, ale nie wiem na czym ten audyt polega dlatego się zastanawiam.
napisał:
Witam
Audyt recyklera przeprowadza się po minionym roku - do końca kwietnia następnego roku (czyli najpierw prowadzi się działalność, potem audyt z tej działalności) i nie zawsze jest wymagany (jeśli w decyzji jest wpisana ilość odpadów przeznaczonych do recyklingu poniżej 400 Mg- to nie ma wymogu audytu).
Kinga11
Liczba postów: 76
Od: 23.06.2022
23 maj 2023 o 08:08
napisał:
napisał:
Czyli w tym momencie mogę wystawiać DPR, a po roku przejść audyt? A co się dzieje w momencie kiedy wystawię DPR i nie przejdę audytu? Przetwarzamy odpady, które po R3 tracą status odpadu więc nie powinno być problemów, ale nie wiem na czym ten audyt polega dlatego się zastanawiam.napisał:
Witam
Audyt recyklera przeprowadza się po minionym roku - do końca kwietnia następnego roku (czyli najpierw prowadzi się działalność, potem audyt z tej działalności) i nie zawsze jest wymagany (jeśli w decyzji jest wpisana ilość odpadów przeznaczonych do recyklingu poniżej 400 Mg- to nie ma wymogu audytu).
Informacje na temat audytu znajdziesz - od art. 46 ustawy o gospodarce opakowaniowymi i odpadami opakowaniowymi (audytor sporządza sprawozdanie z audytu i przekazuje m.in. do WIOŚ; jak są nieprawidłowości to WIOŚ może nałożyć kary, itd.).