Przetwarzacz
Liczba postów: 8
Od: 28.05.2019
02 styczeń 2020 o 13:12
Chciałbym poruszyć kwestię której nie do końca jestem pewien, czy jako przekazujący czy przyjmujący odpad mogę poprzez system BDO dokonać transportu 2-3 itp.różnych kodów odpadów, jednym transportem? Polega to na założeniu 2-3 itp. kart na ten sam transport, tą samą godzinę?
agnieszka
Liczba postów: 727
Od: 19.03.2017
02 styczeń 2020 o 14:49
Można transportować kilka różnych kodów. Każda karta jest potwierdzana osobno,ale można zaznaczyć dla wszystkich ,że transport zacznie się o jednej godzinie.
Kinga
02 styczeń 2020 o 16:42
no okej ale co wtedy z wagą?
dam.ko
Liczba postów: 10
Od: 30.11.2019
02 styczeń 2020 o 18:29
Dokładnie tak jak napisała Agnieszka, nie ma żadnego ograniczenia w przepisach, że na 1 pojeździe nie może być przewożony odpad na podstawie wielu kart KPO / KPOK, które dotyczą różnych odpadów.
Gość
02 styczeń 2020 o 20:10
dam.ko napisał:
A co w momencie gdy są odbierane np 3 kody odpadów jednocześnie: 150101, 150102, 150107 czyli odpady segregowane od właścicieli nieruchomości na pdst umowy z Gminą? Ale nie jest to żadna smieciarka trzykomorowa ale auto przystosowane z siatka, do której wrzucanie są worki z segegowanymi odpadami. Po zapełnienia siatki odpady trafiają na bazę, są tam dzielone na 3 grupy i czekają na odbiór firmy, która re odpady od nas zabiera. Czy tak można wystawić 3 KPOK na każdy odpad z osobna, w tej samej godzinie? Czy takie postępowanie jest zgodne z prawem?Dokładnie tak jak napisała Agnieszka, nie ma żadnego ograniczenia w przepisach, że na 1 pojeździe nie może być przewożony odpad na podstawie wielu kart KPO / KPOK, które dotyczą różnych odpadów.
- taka sytuacja będzie mieć miejsce przy transporcie śmieciarką wielokomorową lub pojazdem, który ma osobne ładownie dla odpadów np. śmieciarka 3 komorowa jedzie odebrać odpady z 3 gmin, wtedy należy wystawić aż 9 kart KPOK odbiór
- są też specyficzne zasady, np. przepis zakazuje mieszania segregowanych i niesegregowanych odpadów
Gość
02 styczeń 2020 o 20:20
tak, ale autorowi chodziło żeby transportujący mógł "hurtem" potwierdzać transport a nie wchodzić w każdą kartę oddzielnie , wpisywac nr rej pojazdu i godzinę jego rozpoczęcia. tego się narazie nie da zrobić...
Gość
03 styczeń 2020 o 11:14
Witam, mam pytanie odnośnie właśnie transportu. Na zatwierdzenie transportu mamy 24h, tak? Co w przypadku jeżeli wystawiam KPOK w piątek o 8:00, przejmujący odpady przyjmuje o godzinie np. 17.00, po tej godzinie w firmie nikogo już nie ma, żeby mógł zatwierdzić transport. W weekendy firma nieczynna. Czy mogę potwierdzić transport w poniedziałek rano? Czy w poniedziałek już będzie za późno, z uwagi, ze minęły 24h. Czy to zatwierdzanie transportu, ma takie samo zastosowanie jak w przypadku SENTa? Bardzo proszę o pomoc
agnieszka
06 styczeń 2020 o 18:07
Kinga napisał:
no okej ale co wtedy z wagą?
WAGA MUSI BYĆ. JEŚLI PRZEKAZUJĄCY NIE MA WAGI ,MUSI W PRZYBLIŻENIU PODAĆ WAGĘ, A PRZEJMUJĄCY PO ZWAŻENIU EW. ODRZUCA KARTĘ I WPISUJE TAKĄ JAKA POWINNA BYĆ. PRZEKAZUJĄCY POTWIERDZA TĄ WAGĘ.
agnieszka
06 styczeń 2020 o 18:10
Gość napisał:
tak, ale autorowi chodziło żeby transportujący mógł "hurtem" potwierdzać transport a nie wchodzić w każdą kartę oddzielnie , wpisywac nr rej pojazdu i godzinę jego rozpoczęcia. tego się narazie nie da zrobić...
agnieszka
06 styczeń 2020 o 18:27
Gość napisał:
Witam, mam pytanie odnośnie właśnie transportu. Na zatwierdzenie transportu mamy 24h, tak? Co w przypadku jeżeli wystawiam KPOK w piątek o 8:00, przejmujący odpady przyjmuje o godzinie np. 17.00, po tej godzinie w firmie nikogo już nie ma, żeby mógł zatwierdzić transport. W weekendy firma nieczynna. Czy mogę potwierdzić transport w poniedziałek rano? Czy w poniedziałek już będzie za późno, z uwagi, ze minęły 24h. Czy to zatwierdzanie transportu, ma takie samo zastosowanie jak w przypadku SENTa? Bardzo proszę o pomoc