Baner eko soft 2023 bdo

GOŚĆ

12 luty 2014 o 14:45

Nowa ustawa o odpadach wymaga uzyskania pozwolenia na wytwaranie odpadów w związku z eksploatacją instalacji. Czy odpady wytworzone na terenie przedsiębiorstwa, które nie wynikają z eksploatacji instalacji należy uwzględniać w ewidencjach i sprawozdawczościach dot. odpadów. 

F4odpowiedz

Użytkownik usunięty przez Administratora

12 luty 2014 o 15:00

Pozwolenie na wytwarzanie odpadów jest wymagane jedynie dla odpadów powstających w związku z funkcjonowaniem instalacji. To, że jest wymagane zezwolenie, nie oznacza, że tylko dla tej instalacji trzeba prowadzić ewidencję.

Obowiązek ewidencji odpadów dotyczy wszystkich wytwórców odpadów (z kilkoma wyjątkami przedstawionymi w ustawie - art. 66 ust. 4). W związku z tym, ewidencjonować i ujmować w sprawodzaniach trzeba wszystkie powstające na terenie firmy odpady, nie tylko te powstające z instalacji.

Pozdrawiam

F4odpowiedz

Admin

12 luty 2014 o 21:22

Tak było w starej i jest w nowej ustawie, że podstawa prawna dotycząca ewidencji nie jest powiązana z podstawą prawną dotyczącą wymogu posiadania decyzji. W związku z tym ewidencję prowadzi się dla wszystkich wytwarzanych odpadów (poza wyjątkami, np. wytwarzanie odpadówkomunalnych nie wymaga ewidencji itp) bez względu czy musi być decyzja czy nie. Zachęcam do analizy art. 66 nowej ustawy o odpadach.

F4odpowiedz

GOŚĆ

12 luty 2014 o 20:09

Czy w myśl nowej ustawy o odpadach przedsiębiorstwa dla których pozwolenia wydano przed grudniem 2012 roku (przed wejściem w życie nowej ustawy) również mogą wytwarzać (wykazaywać) odpady wytworzone poza instalacją pomimo braku ich w pozwoleniu?

F4odpowiedz

GOŚĆ

16 luty 2014 o 17:21

Czy jeśli jestem małym przedsiębiorcą i w umowach mam zabezpieczone że odpady to zadanie dla inwestora to wykazuję "0" ?

F4odpowiedz

Użytkownik usunięty przez Administratora

20 luty 2014 o 16:14

Jeżeli w związku z prowadzeniem działalności nie powstawały odpady, to w żaden sposób nie trzeba tego wykazywać.

Uznaje się, że jesli nie były wytwarzane odpady, to nie ma obowiązku prowadzenia ich ewidencji, w związku z czym nie wymaga się składania zbiorczego zestawienia o ilości wytworzonych odpadów.

F4odpowiedz

Anna

17 luty 2019 o 11:16

Firma zajmuje się usługami budowlanymi między innym pracami rozbiórkowymi . Czy w związku z tym wytwarza odpady poza instalacją ?

F4odpowiedz

AnnaZ

19 luty 2019 o 09:35

Niedługo kończy nam się pozwolenie na wytwarzanie odpadów. Proszę powiedzieć co dalej trzeba zrobić by nie doprowadzić  do stracenia pozwolenia. Czy od nowa wniosek trzeba składać, czy inaczej to wygląda? Dziękuję za odpowiedź

F4odpowiedz

Gość

19 luty 2019 o 09:53

Anna napisał:

Firma zajmuje się usługami budowlanymi między innym pracami rozbiórkowymi . Czy w związku z tym wytwarza odpady poza instalacją ?

Tak, wytwarza odpady z poza instalacją.

F4odpowiedz

agnieszka

Liczba postów: 727

Od: 19.03.2017

19 luty 2019 o 12:09

Do AnnaZ:
Trzeba złożyć ponownie wniosek . I najlepiej nie czekać na ostatnią chwilę. Nowe wymagania o wydanie pozwoleń na wytwarzanie obejmują nowe załączniki( art.184 ust. 4 POŚ)Zaświadczenie o niekaralności, operat p.poż. i postanowienie komendanta PSP.  

F4odpowiedz

Gość

19 luty 2019 o 13:31

Do agnieszka:
W jakiej formie składa się wniosek? Niema nowych druków, a jak zadzwoniłam do referatu w urzędzie marszałkowskim to powiedziano mi że mam się zastosować do art. 42 ustawy o odpadach. Czyli wychodzi na to że w formie zwykłego pisma też może być. Co o tym myślisz?

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter