Baner eko soft 2023 bdo

jaki kod dla odpadów z punkty gastronomicznego ?

Założony przez GOŚĆ 09 kwiecień 2013 o 09:51

Iziaberka

06 grudzień 2019 o 14:32

Bardzo interesuje mnie temat odpadów w gastronomii. Czekam z niecierpliwością na Wasze wypowiedzi. Jak to wszystko się ma do rejestracji w BDO? Jakich kodów użyć we wniosku? Co z daniami na wynos pakowanymi w styropian i reklamówkę? Ehhh... aż się prowadzić działalność odechciewa. 

F4odpowiedz

Gość12345

21 styczeń 2020 o 08:23

W mojej restauracji zawsze oddawaliśmy fryturę - zużyty olej o kodzie 20 01 25 - do odpowiedniej firmy, teraz zastanawiam się czy potrzebujemy wpisu do Bazy danych o Odpadach własnie ze względu na ten olej. Ktoś coś?
Rafał

F4odpowiedz

Gość

21 styczeń 2020 o 22:34

Gość12345 napisał:

W mojej restauracji zawsze oddawaliśmy fryturę - zużyty olej o kodzie 20 01 25 - do odpowiedniej firmy, teraz zastanawiam się czy potrzebujemy wpisu do Bazy danych o Odpadach własnie ze względu na ten olej. Ktoś coś?

Rafał

Z restauracji to raczej kod 02 03, jezeli bylo odbierana na KPO to tak ( informacja z infolinii UM)

F4odpowiedz

Gość

22 styczeń 2020 o 09:54

Gość napisał:

Gość12345 napisał:

Rafał

No właśnie mnie poradzono kilka opcji i nie wiem, gdzie zaklasyfikować olej z frytkownicy z gastronomii. Były propozycje 020304,

160380,  200125. Który z nich jest poprawny ?

Z restauracji to raczej kod 02 03, jezeli bylo odbierana na KPO to tak ( informacja z infolinii UM)

F4odpowiedz

Gość

22 styczeń 2020 o 13:26

Gość napisał:

Gość napisał:

Gość12345 napisał:

Rafał

No właśnie mnie poradzono kilka opcji i nie wiem, gdzie zaklasyfikować olej z frytkownicy z gastronomii. Były propozycje 020304,

Według mnie na fryture 20 01 25  - ale firma odbierająca kod 20 czyli komunalne odpady wystawia kartę na odbiór odpadów komunalnych od własciciela nieruchomosci.

F4odpowiedz

Gość

22 styczeń 2020 o 13:26

Gość napisał:

Gość napisał:

Gość12345 napisał:

Rafał

Według mnie na fryture 20 01 25  - ale firma odbierająca kod 20 czyli komunalne odpady wystawia kartę na odbiór odpadów komunalnych od własciciela nieruchomosci.

F4odpowiedz

Gość

13 luty 2020 o 23:35

Gość napisał:

Jest tyle punktów związanych z gastronomią a jednak mało odpowiedzi w tym temacie :( Jest dylemat, jak klasyfikować odpady pochodząca z działalności gastronomicznej. Było kiedyś takie wyjaśnienie, że odpady pochodzące z sali ( wykorzystywanej przez klientów - resztki jedzenia, napojów..) trzeba klasyfikować w kodach 20xxx, natomiast te, pochodzące z kuchni mają już inne kody. Czy to prawda ?

Moim zdaniem pod kodem 20 01 25 gdyż nIe ma innego kodu na zuzyte oleje.  Jeżeli kTos ma konkretka odpowiedz niech napisze 

F4odpowiedz

Wioleta

27 luty 2020 o 09:03

w formularzu rejestrowym ktory dzial i ktora strona powinna byc wypelniona i co wpisane w danym dziale odnosnie zuzytego oleju ? prosze o podpowiedz

F4odpowiedz

Gość

03 listopad 2020 o 16:47

Gość napisał:

Gość napisał:

Jest tyle punktów związanych z gastronomią a jednak mało odpowiedzi w tym temacie :( Jest dylemat, jak klasyfikować odpady pochodząca z działalności gastronomicznej. Było kiedyś takie wyjaśnienie, że odpady pochodzące z sali ( wykorzystywanej przez klientów - resztki jedzenia, napojów..) trzeba klasyfikować w kodach 20xxx, natomiast te, pochodzące z kuchni mają już inne kody. Czy to prawda ?

Moim zdaniem pod kodem 20 01 25 gdyż nIe ma innego kodu na zuzyte oleje.  Jeżeli kTos ma konkretka odpowiedz niech napisze 

Olej po smażeniu z gastronomii nie ma pochodzenia komunalnego, tylko związany jest z prowadzoną działalnością gospodarczą. Dlatego odpada grupa 20. Zgodnie z obowiązującym od 06.01.2020r. katalogiem odpadów, jest wybór pomiędzy 02 03 04 i 16  03 80. Do mnie osobiście bardziej przemawia 16 03 80,  ponieważ olej w gastronomii jest używany (w zakupionej postaci), a nie przetwarzany.

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter