Baner eko soft 2023 bdo

Kiedy ewidencjonować odpady

Założony przez GOŚĆ 30 czerwiec 2014 o 13:00

Gość

23 styczeń 2020 o 08:51

Maja napisał:

Witam,
Proszę o potwierdzenie bądź odpowiedź na poniższe pytania:

1. Każda KPO powinna mieć swoja KEO prawda? ( np. mam 5 KPO kodu 120101, wówczas muszę mieć 5 KEO tego samego kodu?)
2. Jeżeli odpad jest oddawany raz w miesiącu w miejscu 'data wytworzenia odpadu" w KEO, można wpisać datę utworzenia KPO ?
3. Obiło mi się o uszy że KEO można edytować nawet do końca roku ?
4. Dla konkretnego kodu odpadu KEO można stworzyć do miesiąca czasu?
5. Ostatecznym miejscem gdzie znajdują sie wszystkie KPO jest zakładka" potwierdzenie transportującego" ?

Z góry dziękuję za odpowiedź !!

1. Dla 1 kodu odpadu mamy 1 KEO , a w tej 1 KEO  bedzie 5 wpisów dla 5 KPO
2.  Wpisuje sie date wytworzenia, czyli kiedy uznasz coś za odpad, możesz mieć wpis codziennie , możesz mieć raz w miesiacu - kwestia kiedy Ci odpad powstał, ewidencje należy prowadzić na "bieżąco".
3. KEO można edytować, jak długo nie wiem.

4. powinno się na bieżąco, nie ma już miesiecznych KPO, uzupoełnien ewidencji
5. tak, po potwierdzeniu przez przejmującego potwierdza transportujący, i trafia do potwierdzony transport

Pozdrawiam,
Adriana

F4odpowiedz

Gość

31 styczeń 2020 o 13:26

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu kilku kwestii: pracuję w niedużej firmie i zarejestrowani jesteśmy jako "wytwórca odpadu". Naszym "odpadem" jest:

1. złom - wywożony ok 2 razy w roku (ok. 1,5 t x 2)
2. olej z separatorów tłuszczów - czyszczenie w miarę zapotrzebowania (ok. 2,100 Mg/rok)

3. sprzęt komputerowy

4. zużyty drobny sprzęt agd

Proszę o informację:
1. ad. złom - czy muszę w styczniu założyć kartę KEO dla złomu ze stanem początkowym? Ostatni transport złomu odbył się we wrześniu 2019 r. więc do chwili obecnej jakaś ilość znowu się nagromadziła. Czy muszę uzupełniać np. raz w m-cu stan początkowy? Nie rozumieć tej kwestii. Czy wystarczy jak w momencie przygotowywania złomu do transportu po prostu przygotuję naszemu pracownikowi KPO i to wystarczy?

2. ad. oleje - olej gromadzi się w naszych budynkach, których jesteśmy administratorem. Telefonicznie zamawiamy usługę czyszczenia separatorów tłuszczów (nie posiadamy umowy z firmą). Firma przyjeżdża, wykonuje usługę po czym przysyła fakturę wraz z kartą przekazania odpadu w dwóch egzemplarzach - jeden potwierdzamy i odsyłamy, drugi zostaje u nas pod fakturą. Na ww. wspomnianej karcie potwierdzamy przekazanie odpadu, natomiast firma świadcząca nam usługę potwierdza jako - transportujący i przejmujący. Czy jest to prawidłowa procedura? Wydaje mi się, że skoro to usługa, to oni są tzw. "wytwórcą" odpadu i powinni figurować jako przekazujący odpad i transportujący a przejmującym powinna być np. oczyszczalnia. U nas takie karty nie powinny się znajdować - tylko protokół wykonania usługi. I co z kartami, które mamy pod fakturami za zeszły rok? Powinnam je ująć jeszcze w sprawozdaniu za 2019 czy anulować i przekazać informację do firmy?

3. ad. 3 i 4 - czy dla tych sprzętów (komputerowy i drobny agd) również powinnam założyć KEO w rejestrze? Przygotowujemy się do likwidacji tego sprzętu i zastanawiam się tak samo jak w przypadku złomu - czy w momencie, gdy przyjedzie do nas firma odebrać ten sprzęt, to wystarczy, że wygeneruję im KPO?
Ostatnia kwestia:
czy sprawozdanie za 2019 r. można przygotować w papierowej wersji? Wszystkie karty odpadu mamy również w tej formie.

Będę wdzięczna za pomoc.

F4odpowiedz

Ania

Liczba postów: 39

Od: 30.01.2020

31 styczeń 2020 o 14:07

Witam, zbieramy odpady od mieszkańców w ramach umowy z gminami.
Codziennie wystawiam KPOK.
Chciałam wprowadzić ewidencje w BDO.
I tu proszę o pomoc:
Wybieram karta ewidencji odpadów komunalnych -> tworzę kartę -> ODBIÓR -> nowy wpis -> wpisuje nr KPOK i zaczytuje mi się waga -> zapisz i co dalej?

Powinnam zrobić przekazanie? Bo w przekazaniu nie wyświetlają mi się żadne karty.

Bardzo proszę o pomoc, niech ktoś krok po kroku napisze jak mam prowadzić ewidencje odpadów.

F4odpowiedz

Gość

31 styczeń 2020 o 14:31

Ania napisał:

I tu proszę o pomoc:

Wybieram karta ewidencji odpadów komunalnych -> tworzę kartę -> ODBIÓR -> nowy wpis -> wpisuje nr KPOK i zaczytuje mi się waga -> zapisz i co dalej?

Powinnam zrobić przekazanie? Bo w przekazaniu nie wyświetlają mi się żadne karty.

Bardzo proszę o pomoc, niech ktoś krok po kroku napisze jak mam prowadzić ewidencje odpadów.

Niestety obecnie w BDO nie idzie zrobić przekazania KPOK. Należy tylko ewidencjonować odbiór.

F4odpowiedz

Gość

31 styczeń 2020 o 16:12

Gość napisał:

Ania napisał:

I tu proszę o pomoc:

Niestety obecnie w BDO nie idzie zrobić przekazania KPOK. Należy tylko ewidencjonować odbiór.

Aha, czyli jedynie robić odbiór, tam zaciągać karty i tyle wystarczy tak?

F4odpowiedz

Ania

Liczba postów: 39

Od: 30.01.2020

31 styczeń 2020 o 16:14

Gość napisał:

Ania napisał:

I tu proszę o pomoc:

Aha, czyli jedynie robić odbiór w ewidencji, tam zaciągać konkretne karty i tyle wystarczy?

F4odpowiedz

Mariusz

05 luty 2020 o 12:29

Witam, zbieramy odpady od mieszkańców w ramach umowy z gminą. Codziennie wystawiam KPOK. Chcę zrobić KEO i niestety nie wczytuje mi żadnej wystawionej karty KPOK. Proszę o pomoc

F4odpowiedz

agnieszka

Liczba postów: 728

Od: 19.03.2017

05 luty 2020 o 14:05

Mariusz napisał:

Witam, zbieramy odpady od mieszkańców w ramach umowy z gminą. Codziennie wystawiam KPOK. Chcę zrobić KEO i niestety nie wczytuje mi żadnej wystawionej karty KPOK. Proszę o pomoc

Jeśli przyjmowane są  odpady na KPOK ,to powinny trafić na ewidencję KEOK.  Nie można komunalnych wpisywać w zwykłą ewidencję. Musi być utworzona ewidencja dla komunalnych . Jeżeli komunalne odpady przetwarzamy ,to wówczas możemy przekazać na KPO i ewidencjonować na KEO.
F4odpowiedz

Gość

05 luty 2020 o 14:30

agnieszka napisał:

Mariusz napisał:

Jeśli przyjmowane są  odpady na KPOK ,to powinny trafić na ewidencję KEOK.  Nie można komunalnych wpisywać w zwykłą ewidencję. Musi być utworzona ewidencja dla komunalnych . Jeżeli komunalne odpady przetwarzamy ,to wówczas możemy przekazać na KPO i ewidencjonować na KEO.

Właśnie, że w KEOK również nie wczytuje żadnej KPOK i nie wiem co dalej z tym zrobić.
F4odpowiedz

Gość

06 luty 2020 o 19:25

Witam, mam pytanie w sprawie ewidencjonowania odpadów. Jako firma produkcyjna wytwarzamy odpady np z pcv. Utworzylam karte ewidencji odpadow jako " przekazane" a powinnam wpisac je jeszcze jako "wytworzone" ? Jak to ma wygladac?

F4odpowiedz
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Newsletter