Gość
28 grudzień 2017 o 11:11
Witam,
czytam źródło: https://www.mos.gov.pl/komunikaty/szczegoly/news/wymagania-dla-transportu-odpadow/
i tam znajduje się następujący akapit o treSci: Środków transportu odpadów nie oznacza się w przypadku, gdy nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji odpadów [2] oraz wówczas, gdy pojazdem tym przewozi się odpady inne niż niebezpieczne, w ilości nieprzekraczającej 100 kg.
Nasuwa mi się pytanie, gdy:
firma serwisująca wytwarza odpady i ewidencje odpadów prowadzi - np. 200 kg np. scierki, szmaty albo przewozi odpad jako gaz lub chemikalia w butli/pojemniku do utylizacji- to dla swoich odpadów nie należy mieć zezwolenia ADR , tych tabliczek- , jednak dla cudzych odpadów ta tabliczka i oznakowanie już należy mieć plus oczywiscie wtedy odpowiednie dokumenty .
Ja to rozumie, że jak ktos bedzie mial tabliczke z napisem ODPADY to automatycznie wiaze sie to z uprawnieniami ADR i pracuje w firmie transportującej odpady?
a co w przypadku jak firma serwisująca prowadzi ewidencje? nasuwa mi odpowiedź, mieć tabliczke- wg akapitu z portalu?
Proszę o weryfikację mojego toku myslenia.
Gość
03 styczeń 2018 o 12:28
Gość
06 styczeń 2018 o 08:42
Witam
Jestem laikiem w tych sprawach potrzebuje ogarnąć temat transportu odpadów komunalnych zmieszanych, czasami BIO.
Czy posiadanie tabliczki A na każdym pojeździe umieszczonej z przodu i z tyłu pojazdu jest odpowiednie??? czy nie powinniśmy posiadać tabliczki ODPADY?????
Transportujemy odpady jedynie w obrębie danego miasta, nie wytwarzamy ich, śmieci są zbierane z koszy miejskich.
Następne pytanie, od 24 stycznia powstaje rejestr firm transportujących odpady, do którego oczywiście się będziemy wpisywać.
Jeżeli chodzi o sprawozdawczość, czy tworzenie KPO coś się zmienia ???
Na ta chwile tworzyłam tylko miesięczna KPO, podkładka były dzienne karty przekazania odpadu na wysypisko.
Pozdrawiam
Częsty czytający gość
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Gość
08 styczeń 2018 o 08:53
Do Gość:
Literka A jest wymagana wyłącznie w przypadku środków transportu, przeznaczonych do transgranicznego transportu
odpadów.
Gość
09 styczeń 2018 o 08:33
Do Gość:
Zmiana ustawy o odpadach wprowadza nowy dokument -kartę przekazania odpadów komunalnych i uchyla możliwość miesięcznego wystawiania KPO -ale oba wspomniane przepisy mają wejść w życie z dniem 1 stycznia 2020 roku (art.17 zmienianej ust.o odpadach). Tak więc do ewidencji prowadzonej do 31 grudnia 2019 stosuje się przepisy dotychczasowe (art.6 zmienianej ustawy) .
Gość
15 styczeń 2018 o 17:02
Dziękuje Wam za pomoc i rozjaśnienie interpretacji. Czyli na ta chwile robię tak jak robiłam i nie zmieniam niczego.
Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz
popek
09 luty 2018 o 17:46
jaka jest kara za brak tabliczki?
Gość
12 luty 2018 o 08:10
popek napisał:
jaka jest kara za brak tabliczki?
Wydaje mi się, że kary za brak tabliczki należy szukać w ustawie o odpadach- wychodząc od art. 24 ust.1 tj: transport odpadów powinien odbywać się zgodnie z wymaganiami w zakresie ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa życia i zdrowia ludzi, w szczególności w sposób uwzględniający właściwości chemiczne i fizyczne odpadów, w tym stan skupienia, oraz zagrożenia, które mogą powodować odpady, w tym zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach wydanych na podstawie ust. 7. (i tu mamy odniesienie do przepisów rozporządzenia ws wymagań tzn:
Gość
12 wrzesień 2018 o 16:10
Witam. Wykonując transport naczepami wywrotkami tzn na różnego rodzaju budowy i przewozac różnego rodzaju gruzy, ziemi, kruszywa i masę asfaltową muszę posiadać ta tabliczkę? Gdzie mogę znaleźć listę odpadow podlegających pod takową tabliczkę?
Z góry za pomoc dziękuję.
Gość
13 wrzesień 2018 o 09:08
Gość napisał:
Witam. Wykonując transport naczepami wywrotkami tzn na różnego rodzaju budowy i przewozac różnego rodzaju gruzy, ziemi, kruszywa i masę asfaltową muszę posiadać ta tabliczkę? Gdzie mogę znaleźć listę odpadow podlegających pod takową tabliczkę?
Z góry za pomoc dziękuję.
Gość
21 wrzesień 2018 o 11:46
Witam.
Pytanko.... czy wytwórca odpadów medycznych może zażądać od transportującego, aby po odbiorze odpadów z placówki medycznej stał się właścicielem wytworzonych przez nich odpadów?
Z góry dziękuję za informację