przedłużenie terminu złożenia wniosków do 5 marca 2020 r.
Założony przez Urszula 10 lipiec 2019 o 07:41agnieszka
Liczba postów: 728
Od: 19.03.2017
05 listopad 2019 o 07:40
Gość napisał:
Czy ktoś z Państwa uzyskał już nowe pozwolenie na zbieranie ? Jak długo to trwało ? Jak wyglądały kontrole ?
https://odpady-help.pl/forum/threads/kontrola-wios/posts?page=1
Femoni
10 listopad 2019 o 15:47
agnieszka napisał:
Gość napisał:
Czy ktoś z Państwa uzyskał już nowe pozwolenie na zbieranie ? Jak długo to trwało ? Jak wyglądały kontrole ?
Witam
Ja już uzyskałem decyzję. Wniosek złożony w sierpniu, decyzja przyszła na początku listopada (woj. śląskie). We wniosku była opinia o niepalności zbieranych materiałów wydana przez rzeczoznawcę ds. zabezpieczeń przeciwpożarowych - ominąłem kontrolę strażaków. Ponieważ nie poszerzałem posiadanej decyzji o nowe kody odpadów ominęła mnie również kontrola z WIOŚ.
"Nowa" decyzja uzupełnia dotychczasową tylko o 3 podpunkty:
1. Maksymalną masę poszczególnych rodzajów odpadów i maksymalną łączną masę wszystkich rodzajów odpadów, które mogą być magazynowane w tym samym czasie oraz które mogą być magazynowane w okresie roku.
2. Największą masę odpadów, które mogłyby być magazynowane w tym samym czasie w instalacji, obiekcie budowlanym lub jego części lub innym miejscu magazynowania odpadów, wynikającą z wymiarów instalacji, obiektu budowlanego lub jego części lub innego miejsca magazynowania odpadów.
3. Całkowitą pojemność (wyrażoną w Mg) instalacji, obiektu budowlanego lub jego części lub innego miejsca magazynowania odpadów
Gość
12 listopad 2019 o 12:01
Witam
Ja już uzyskałem decyzję. Wniosek złożony w sierpniu, decyzja przyszła na początku listopada (woj. śląskie). We wniosku była opinia o niepalności zbieranych materiałów wydana przez rzeczoznawcę ds. zabezpieczeń przeciwpożarowych - ominąłem kontrolę strażaków. Ponieważ nie poszerzałem posiadanej decyzji o nowe kody odpadów ominęła mnie również kontrola z WIOŚ.
"Nowa" decyzja uzupełnia dotychczasową tylko o 3 podpunkty:
1. Maksymalną masę poszczególnych rodzajów odpadów i maksymalną łączną masę wszystkich rodzajów odpadów, które mogą być magazynowane w tym samym czasie oraz które mogą być magazynowane w okresie roku.
2. Największą masę odpadów, które mogłyby być magazynowane w tym samym czasie w instalacji, obiekcie budowlanym lub jego części lub innym miejscu magazynowania odpadów, wynikającą z wymiarów instalacji, obiektu budowlanego lub jego części lub innego miejsca magazynowania odpadów.
3. Całkowitą pojemność (wyrażoną w Mg) instalacji, obiektu budowlanego lub jego części lub innego miejsca magazynowania odpadów
Kamila H.
Liczba postów: 24
Od: 02.01.2019
12 listopad 2019 o 13:26
U nas tak samo. Do zmiany nowego pozwolenia ilości odpadów plus operat, zaświadczenia i oświadczenia, zabezpieczenie roszczeń. A to z Ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o odpadach oraz niektórych innych ustaw, Art. 14.
Gość
12 listopad 2019 o 15:22
Ja tez jestem ze śląskiego ale nie wiedziałam, że można byc zwolnionym z kontroli WIOŚ, bo najdłużej się czeka właśnie na nich, PSP poszło nawet sprawnie ale teraz czekamy na inspektorów. W sumie to mi się nie spieszy ale najgorsze ze występowałam też o nowe zezwolenie i czekam w tej samej kolejce co wszyscy do zmiany decyzji i nawet urząd szybko rozpatrzył wniosek ale bez kontroli WIOŚ , nie mogę rozpocząć działalności ...
Gość
03 marzec 2020 o 13:49
tak samo jak jesteś pod urzędem marszałkowskim robią ci pod górkę z wszystkim nawet jak nie mają racji a urzędy miasta przymykają na wszytko oko ....
Gość
08 maj 2020 o 14:50
A jak było u was z opłata skarbową? Jeden urząd wydał mi decyzję zmieniającą za darmo gdyż zmiana zezwolenia jest decyzją wydawaną w trybie szczególnym
(art. 155 ustawy
z 14.06.1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2018 r.poz.
2096) - dalej k.p.a.) zastosowanie ma zwolnienie z opłaty skarbowej, drugi urząd zażądał 10 zł opłaty skarbowej a trzeci 308 zł.
Gość
21 październik 2020 o 13:11
Witam,
Mam pewien problem firma z którą współpracujemy nie złożyła wniosku o dostosowanie o czym dowiedzieliśmy się dopiero dziś. Co zrobić w takiej sytuacji odpady były oddawane do nich ok. 10 razy od tego czasu?
Czy jest możliwość, aby nie wiedzieli, że muszą dostosować decyzję do nowych przepisów?
Gość
22 październik 2020 o 12:42
Witam. Podmiot prowadzi PSZOK. Zbierał odpady X,Y,Z. Złożył wniosek do 5 marca, o poszerzenie decyzji na zbieranie odpadów A,B,C. Czy nie mając jeszcze nowej decyzji (czeka na kontrolę WIOŚ) może zbierać juz odpady A,B,C czy tylko X,Y,Z?
Gość
22 październik 2020 o 12:59
Gość napisał:
Witam. Podmiot prowadzi PSZOK. Zbierał odpady X,Y,Z. Złożył wniosek do 5 marca, o poszerzenie decyzji na zbieranie odpadów A,B,C. Czy nie mając jeszcze nowej decyzji (czeka na kontrolę WIOŚ) może zbierać juz odpady A,B,C czy tylko X,Y,Z?