GOŚĆ
12 grudzień 2016 o 10:02
Dzień dobry
Na wstępie zaznaczę że ochroną środowiska zajmuję się od tygodnia. Ktoś musiał i padło na mnie więc jeśli pytanie jest banalnie proste to proszę o wyrozumiałość.
Chciałem się dowiedzieć jak mam postąpić w kwestii przekroczenia limitów wytwarzanych odpadów.
Moja firma wytworzy więcej niż to przewiduje decyzja odpadów innych niż niebezpieczne. Będą to odpady 120121 (zużyte materiały szlifierskie inne niż wymienione w 120120) oraz odpady 150102 (opakowania z tworzyw sztucznych).
Wygląda to tak:
odpad 120121 – limit 1 Mg – wytworzono 1,4 Mg
odpad 150102 – limit 5 Mg – wytworzono 9,2 Mg
Czy muśże to zgłaszać do urzędu i pisać wniosek o zwiększenie limitów? Jeśli tak to prosiłbym o informację jak to zrobić.
Dziękuję
GOŚĆ
16 grudzień 2016 o 09:32
pozwolenie na wytwarzanie odpadów uzyskuje się dla odpadów wytwarzanych związku z eksploatacją instalacji oraz przekroczeniem limitu 5000Mg/rok odpadów innych niebezpieczne oraz 1Mg/rok odpaów niebezpiecznych dla tej instalacji.
Za instalację uważa się: a) stacjonarne urządzenie techniczne, b) zespół stacjonarnych urządzeń technicznych powiązanych technologicznie, do których tytułem prawnym dysponuje ten sam podmiot i położonych na terenie jednego zakładu, c) budowle niebędące urządzeniami technicznymi ani ich zespołami, których eksploatacja może spowodować emisję np. odpadów.
Pytanie brzmi czy wymienione przez Ciebie kody odpadów powstają na wskutek eksploatacji instalacji?
dodam, że na odpady wytwarzane poza instalacją nie potrzeba żadnego pozowlenia.
GOŚĆ
16 grudzień 2016 o 12:47
Tylko jak ustalić i podzielić odpady na wytwarzane i instalacji a te poza instalacją
GOŚĆ
17 grudzień 2016 o 15:25
Mamy decyzję na zbieranie odpadów, gdzie ujęta jest również informacja o sposobie ich magazynowania. W wyniku naszej działalności wytwarzamy też odpady np. 170301*. Czy te odpady możemy czasowo (jak długo) magazynować przed przekazaniem ich odbiorcy posiadającemyu zezwolenie na przetwarzanie?
GOŚĆ
19 grudzień 2016 o 08:39
Jeżeli odpady 17 03 01* nie powstają w instalacji to nie potrzeba pozwolenia na wytwarzanie, więc czas i miejsce magazynowania musza spełniać wymagania ustawy o odpadach (art 25), czyli ogolnie magazynować w sposób bezpieczny i nie dłużej niż 1 rok jeśli odpad ma trafić na składowisko lub nie dłużej niż 3 lata jeśli odpad może iść do odzysku lub recyklingu.