GOŚĆ
14 październik 2015 o 08:50
Witam,
czy ktoś orientuje się czy istnieje kod do odpadów z wełny zwierzęcej - owczej? Z tego co udało mi się dowiedzieć "odpady wełny lub cienkiej lub grubej sierści zwierzęcej" znajdują się na zielonym wykazie odpadów. W kodach KEO nie udało mi się czegoś takiego znaleźć.
I jeszce jedno pytanie dot. tego "odpadu" - czy na jego wytwarzanie trzeba posiadać pozwolenie? Jest to odpad produkcyjny
Z góry dziękuję za odpowiedź.
GOŚĆ
14 październik 2015 o 08:55
Jeżeli ten odpad powstaje w firmie z branży tekstylnej to kod z grupy 4. Pytanie w jakim procesie dokładnie powstaje ten odpad? W jakiejśc wstępnej segregacji przed produkcją, czy gdzieś indziej?
GOŚĆ
14 październik 2015 o 11:56
tak, można powiedzieć, że wstępna segregacja. Zanim wełna pójdzie do prania przechodzi tzw etap rozluźniania- jest to wstępny etap obróbki włókien. Odpad składa się po części z sierści, po części jej zabrudzeń typu gałązki, nawóz. Nie wiem do jakiej podgrupy powinno się to dopasować :(
GOŚĆ
21 październik 2015 o 10:52
proponuje zastosować kod:
04 02 21 - odpady z nieprzetworzonych włókien tekstylnych
lub
04 02 99 - inne niewymienione odpady
Pozwolenie na wytwarzanie odpadów jest wymagazyne gdy w wyniku eksploatacji instalacji (instalacja np. do produkcji) wytwarza powyżej 1 tony odpadów niebezpiecznych rocznie lub powyżej 5 tys. ton odpadów innych niż niebezpieczne rocznie.
Pozdraiwam