Top ustawa o odpadach 2018

odpady opakowaniowe po środkach niebezpiecznych

Założony przez Gość 11 lipiec 2018 o 13:05

Witam ,

W zakładzie produkcyjnym (spożywka), posiadamy odpady w postaci pojemników po środkach mycia i dezynfekcji. Czy jeśli przekroczymy próg 1 Mg, będziemy zobowiązani do uzyskania pozwolenia na wytwarzanie odpadów niebezpiecznych? Czy pojemniki takie powstają w związku z eksploatacją instalacji? A jeśli tak to czy istnieje możliwość przeniesienia tego obowiązku na firmę która świadczy nam usługi mycia (my kupujemy i udostępniamy im ww. produkty). Taka firma na pewno nie potrzebuje zezwolenia, bo nie wytwarza odpadu w związku z eksploatacja instalacji, tylko czy taki zabieg jest legalny w jakiejś formie ???

Gość16 lipiec 2018 o 08:56

Pytanie, z jakiego procesu powstają u was te odpady? Czy są to pojemniki po środkach używanych do mycia waszej instalacji? Jeśli tak to ewidentnie potrzebujecie pozwoleni ana wytwarzanie po przekroczeniu 1 Mg na rok. Nie ma możliwości przeniesienia tych odpadów na inną firmę. Jedynym wyjściem jest zlecenie mycia instalacji firmie zewnętrznej - wtedy wszystkie odpady, które wytworzy firma zewnętrza są odpadami tej firmy.

F3odpowiedz
F4cytuj

czystaSprawa17 lipiec 2018 o 08:15

dokładnie, jak nie chcesz uzyskiwać pozwolenia to zatrudnij firmę zewnętrzną z własnymi środkami, wtedy odpady po środkach będą własnością tej firmy. Jednak to co po Was posprząta dalej pozostaje Waszymi odpadami. JAk prowadzicie spożywkę to pewnie macie HACCP, pamiętajcie żeby przeszkolić taką firmę co do zasad związanych z higieną na terenie zakładu

F3odpowiedz
F4cytuj
Nowa odpowiedź
Jeśli chcesz odpowiedzieć bezpośrednio na wybraną wypowiedź, kliknij opcję „odpowiedz” lub „cytuj” na dole każdego posta

Administratorem danych osobowych jest Effeko sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, ul. J. Słowackiego 38A/15, 60-825 Poznań.

Na podany adres został wysłany e-mail z linkiem potwierdzającym subskrypcję. Prosimy o zalogowanie się na swojej skrzynce pocztowej i potwierdzić subskrypcję, aby korzystać z newslettera.